Muffiny brownie z sosem cherry

reklama

Składniki
  • mąka pszenna 100 g
  • cukier biały 80 g
  • olej 50 ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  • mleko 75 ml
  • jajko rozmiar L 1
  • wiśniówka 1 łyżka
  • wiśnie bez pestek (mrożone lub świeże) 225 g
  • cukier biały 3 łyżki
  • wiśniówka 3 łyżki
  • skrobia ziemniaczana 1 łyżka
  • przegotowana woda gdyby sos był zbyt gęsty
Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (dolna grzałka).

Pracę rozpoczynamy od odmierzenia mąki, kakao i proszku do pieczenia oraz następnie przesiania go do naczynia przeznaczonego na suche składniki.

W drugim naczyniu mieszamy olej, jajko, mleko oraz wiśniówkę.

Suche składniki stopniowo wsypujemy do mokrych i mieszamy łyżką, bądź trzepaczką, do połączenia się składników.

Ciasto rozkładamy równomiernie do silikonowych foremek na muffiny, do 3/4 wysokości. Z podanych proporcji otrzymamy ok. 6-7 muffinek.

Pieczemy do suchego patyczka (ok. 20 minut) , pod koniec pieczenia rozgrzewamy górną grzałkę i je dopiekamy z wierzchu.

W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku umieszczamy wiśnie, 3 łyżki cukru i 3 łyżki wiśniówki.

Gotujemy na małym ogniu, aż wiśnie puszczą sok i staną się miękkie.

Wtedy odlewamy sos do miseczki, dodajemy skrobię, dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do rondelka. Chwilę podgrzewamy, aż sos zgęstnieje.

Gdyby był zbyt gęsty dodajemy do niego małe objętości wody i ponownie mieszamy.

Gotowe muffiny wyciągamy z foremek, a przyrządem do wydrążania muffinek wydrążamy je w środku. W powstały otwór wlewamy sos wiśniowy, a całą muffinkę polewamy 2 łyżkami sosu.

Podajemy ciepłe lub schłodzone.

Smacznego!

 

Podsumowanie przepisu

Na koniec pyszny deser, delikatne czekoladowe muffinki z dodatkiem obłędnego sosu wiśniowego.