Składniki
- mąka pszenna 100 g
- cukier biały 80 g
- olej 50 ml
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- kakao 2 łyżki
- mleko 75 ml
- jajko rozmiar L 1
- wiśniówka 1 łyżka
- wiśnie bez pestek (mrożone lub świeże) 225 g
- cukier biały 3 łyżki
- wiśniówka 3 łyżki
- skrobia ziemniaczana 1 łyżka
- przegotowana woda gdyby sos był zbyt gęsty
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (dolna grzałka).
Pracę rozpoczynamy od odmierzenia mąki, kakao i proszku do pieczenia oraz następnie przesiania go do naczynia przeznaczonego na suche składniki.
W drugim naczyniu mieszamy olej, jajko, mleko oraz wiśniówkę.
Suche składniki stopniowo wsypujemy do mokrych i mieszamy łyżką, bądź trzepaczką, do połączenia się składników.
Ciasto rozkładamy równomiernie do silikonowych foremek na muffiny, do 3/4 wysokości. Z podanych proporcji otrzymamy ok. 6-7 muffinek.
Pieczemy do suchego patyczka (ok. 20 minut) , pod koniec pieczenia rozgrzewamy górną grzałkę i je dopiekamy z wierzchu.
W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku umieszczamy wiśnie, 3 łyżki cukru i 3 łyżki wiśniówki.
Gotujemy na małym ogniu, aż wiśnie puszczą sok i staną się miękkie.
Wtedy odlewamy sos do miseczki, dodajemy skrobię, dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do rondelka. Chwilę podgrzewamy, aż sos zgęstnieje.
Gdyby był zbyt gęsty dodajemy do niego małe objętości wody i ponownie mieszamy.
Gotowe muffiny wyciągamy z foremek, a przyrządem do wydrążania muffinek wydrążamy je w środku. W powstały otwór wlewamy sos wiśniowy, a całą muffinkę polewamy 2 łyżkami sosu.
Podajemy ciepłe lub schłodzone.
Smacznego!
Podsumowanie przepisu
Na koniec pyszny deser, delikatne czekoladowe muffinki z dodatkiem obłędnego sosu wiśniowego.