Mule po portugalsku

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje:
1 kg świeżych muli,
0,5 l bulionu warzywnego, 0,5 l białego półwytrawnego lub wytrawnego wina,
1 drobno posiekana cebula, 6 gałązek drobno posiekanego selera naciowego,
2 ząbki czosnku,
1 pęczek pietruszki,
2 łyżki oliwy, 2 cytryny, pieprz, ewentualnie sól.|Składniki na 4 porcje:
1 kg świeżych muli,
0,5 l bulionu warzywnego, 0,5 l białego półwytrawnego lub wytrawnego wina,
1 drobno posiekana cebula, 6 gałązek drobno posiekanego selera naciowego,
2 ząbki czosnku,
1 pęczek pietruszki,
2 łyżki oliwy, 2 cytryny, pieprz, ewentualnie sól.

reklama

Do szerokiego rondla wlać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, czosnek, podsmażyć. Dodać posiekany seler naciowy, wlać bulion i dusić około 5 minut.

Mule opłukać, przejrzeć, a otwarte muszelki wyrzucić do kosza wraz z zawartością. Zamknięte włożyć do rondla, wlać wino, dodać opłukany pęczek pietruszki i pieprz. Przykryć pokrywką i gotować.

Gdy muszle otworzą się, podawać z pajdą chleba i ćwiartkami cytryny. Można też skropić sosem, jaki powstał podczas gotowania.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!