Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Mule po portugalsku


Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 1 kg świeżych muli, 0,5 l bulionu warzywnego, 0,5 l białego półwytrawnego lub wytrawnego wina, 1 drobno posiekana cebula, 6 gałązek drobno posiekanego selera naciowego, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek pietruszki, 2 łyżki oliwy, 2 cytryny, pieprz, ewentualnie sól.

Do szerokiego rondla wlać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, czosnek, podsmażyć. Dodać posiekany seler naciowy, wlać bulion i dusić około 5 minut.

Mule opłukać, przejrzeć, a otwarte muszelki wyrzucić do kosza wraz z zawartością. Zamknięte włożyć do rondla, wlać wino, dodać opłukany pęczek pietruszki i pieprz. Przykryć pokrywką i gotować.

Gdy muszle otworzą się, podawać z pajdą chleba i ćwiartkami cytryny. Można też skropić sosem, jaki powstał podczas gotowania.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!



Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI