Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
24 listopada 2010 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Mus cytrynowy z kokosową śmietanką

Składniki na 4 porcje: 2 cytryny lub cytryna i limonka, 300 ml śmietanki 36-proc., 200 ml śmietanki kokosowej, 1/2 opakowania Śmietan-fixu, 80 g drobnego cukru (60 g do śmietanki 36-proc. i 20 g do śmietanki kokosowej), 2 białka dużych jaj. Czas przygotowania: 25 min (dodatkowo 3 godz. chłodzenie)

Sparzyć cytryny wrzątkiem. Z jednej zetrzeć skórkę na drobnej tarce i wycisnąć sok. Drugą cytrynę lub limonkę obrać cieniutko i pokroić w paseczki. Do miski wlać śmietankę 36-proc., wsypać 60 g cukru i otartą skórkę. Ubijać, aż śmietanka zacznie gęstnieć. Wlać sok z cytryny, ubijać jeszcze ok. 3 minut. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Zmieszać delikatnie ze śmietanką. Wstawić do lodówki na 2–3 godziny. Przełożyć do pucharków. Śmietankę kokosową ubić z fixem i 20 g cukru. Podawać w osobnym naczyniu lub udekorować każdą porcję.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI