Mus cytrynowy z kokosową śmietanką

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 2 cytryny lub cytryna i limonka, 300 ml śmietanki 36-proc., 200 ml śmietanki kokosowej, 1/2 opakowania Śmietan-fixu, 80 g drobnego cukru (60 g do śmietanki 36-proc. i 20 g do śmietanki kokosowej), 2 białka dużych jaj. Czas przygotowania: 25 min (dodatkowo 3 godz. chłodzenie)|Składniki na 4 porcje: 2 cytryny lub cytryna i limonka, 300 ml śmietanki 36-proc., 200 ml śmietanki kokosowej, 1/2 opakowania Śmietan-fixu, 80 g drobnego cukru (60 g do śmietanki 36-proc. i 20 g do śmietanki kokosowej), 2 białka dużych jaj. Czas przygotowania: 25 min (dodatkowo 3 godz. chłodzenie)

reklama

Sparzyć cytryny wrzątkiem. Z jednej zetrzeć skórkę na drobnej tarce i wycisnąć sok. Drugą cytrynę lub limonkę obrać cieniutko i pokroić w paseczki. Do miski wlać śmietankę 36-proc., wsypać 60 g cukru i otartą skórkę. Ubijać, aż śmietanka zacznie gęstnieć. Wlać sok z cytryny, ubijać jeszcze ok. 3 minut. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Zmieszać delikatnie ze śmietanką. Wstawić do lodówki na 2–3 godziny. Przełożyć do pucharków. Śmietankę kokosową ubić z fixem i 20 g cukru. Podawać w osobnym naczyniu lub udekorować każdą porcję.