Mus czekoladowy z pistacjami, pieprzem i chilli

123rf

(na 2 osoby)
1/3 szklanki śmietany 36%,
1,5 łyżki zmielonej kawy, naturalnej,
½ łyżki tłuczonego pieprzu,
150g gorzkiej czekolady,
3 białka,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli,
2 łyżki pokruszonych pistacji,

Zagotowujemy śmietanę z kawą, chilli i pieprzem, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. W rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i łączymy ze śmietana po czym studzimy. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą czekoladową. Gotowym kremem napełniamy pucharki i posypujemy pistacjami. Deser można przygotować wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu.  

reklama