Müsli marchewkowo-amarantusowe ze świeżą żurawiną

reklama

Składniki
  • amarantus 50 gr
  • bita śmietana 100 ml
  • cukier waniliowy 2 opakowania
  • marchewka 1 duża
  • orzechy włoskie 20 gram
  • chudy jogurt 200 gr
  • żurawina suszona 100 g
Sposób przygotowania
  1. W garnku zagotowujemy 200 ml wody, dodajemy amarantus i mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu, aż woda wyparuje. Gotowy amarantus przekładamy do miski, dodajemy śmietanę oraz cukier waniliowy i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Żurawinę amerykańską mieszamy z jogurtem. Marchewkę i orzechy włoskie mieszamy z przygotowanym wcześniej amarantusem. Gotowy amarantus przekładamy do miseczek i podajemy z żurawinowym jogurtem.