Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Na większy głód – zielone risotto

Składniki:

  • ryż krótkoziarnisty 400 gram
  • zielone szparagi duży pęczek
  • świeży groszek 250 gram
  • zielona fasolka szparagowa 250 gram
  • koperek
  • cebula
  • tarty ser żółty 40 gram
  • masło łyżka
  • oliwa 2 łyżki
  • bulion warzywny litr
  • białe wytrawne wino szklanka
  • sól i pieprz do smaku

9 lipca 2013 Przepisy sylwester.ciach
Okres wakacyjny to czas, gdy pojawiają się sezonowe warzywa, takie jak szparagi, szpinak, fasolka, groszek, czy cukinia. Właśnie dlatego warto się teraz nimi zajadać – mamy gwarancję świeżości, jak i niskiej ceny.

Sposób przygotowania:

Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni. Następnie dodajemy ryż i prażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Do ryżu dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podlewamy całość winem. Po wchłonięciu całego płynu, dodajemy fasolkę i pokrojone szparagi (bez „główek”). Całość gotujemy na małym ogniu, dolewając po szklance bulionu, za każdym razem czekając, aż się wchłonie. Na koniec dodajemy świeży groszek, główki szparagów i posiekany koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Risotto jest gotowe, gdy warzywa i ryż są miękkie, a całość ma kremową konsystencję. Wówczas zdejmujemy danie z ognia, posypujemy serem i gotowe. Serwujemy do razu po przyrządzeniu. źródło: foodpanda.pl

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI