Naleśniki francuskie z mascarpone i karmelizowanymi śliwkami

fot. Anna Kamińska
Wprawdzie trawa jeszcze zielona, słońce bardzo się stara, ale… niektórych dobrych owoców już nie ma…
Wyprawiłam się po śliwki pyszne sezonowe, ale pan rolnik skutecznie mnie wyhamował.
– O ho ho! Już po śliwkach. Chyba, że z chłodni.
– Jak to! Pamiętam przecież, że kiedyś śliwki węgierki to do pierwszych przymrozków zostawały na drzewie. Lekko pomarszczone dopiero były dobre na przetwory.
– Kiedyś tak. Ale to dawno było, Teraz zrywamy i do chłodni.
– Dlaczego to robicie śliwkom i ludziom?
– Bo człowiek miastowy lubi owoc świeży. Jak mu się coś pomarszczy, to mówi, że stary.
– No tak, w mieście wszystko musi być piękne i młode. To pół kilo poproszę…
Jeżeli ktoś lubi śliwki z chłodni (innych i tak już nie ma!), to polecam jesienne naleśniki.
Naleśniki francuskie z mascarpone i karmelizowanymi śliwkami

Składniki na 14 naleśników:

reklama

  • mąka pszenna 190 g
  • drobna sól morska 3/4 łyżeczki
  • pełnotłuste mleko 635 ml
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • duże jajka 3
  • masło klarowane 2-3 łyżki

Sposób przygotowania: Przesiewamy mąkę z solą do miski, robimy na środku wgłębienie. Wlewamy 1 i 1/4 szklanki mleka, wsypujemy cukier waniliowy i ostrożnie mieszamy. Dodajemy po jednym jajku, mieszając do momentu, aż połączą się z resztą składników.
Dolewamy pozostałe mleko, mieszamy i odstawiamy na 30 minut, żeby mąka wchłonęła płyn i napęczniała. Rozgrzewamy patelnię o średnicy 26 cm. Natłuszczamy odrobiną sklarowanego masła, a następnie odmierzamy 1/4 szklanki ciasta i wylewamy na środek patelni. Szybko rozprowadzamy ciasto po dnie, kołysząc i potrząsając patelnią. Smażymy przez około półtorej minuty, aż naleśnik się zrumieni, a jego brzegi zaczną odstawać od brzegów patelni. Delikatnie przewracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy przez około pół minuty. Przekładamy na talerz i trzymamy w lekko nagrzanym piekarniku, przykryty bawełnianą ściereczką lub podajemy od razu.

Karmelizowane śliwki:

Składniki: śliwki 500 g, miód 3 łyżki, krem balsamiczny 2 łyżki

Sposób przygotowania: Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki. Układamy na dużej patelni i dodajemy miód. Podgrzewamy, aż płyn prawie wyparuje. Dodajemy krem balsamiczny i chwilę podgrzewamy.

Składniki: mascarpone 300 g, śmietana kremówka 150 g, cukier z prawdziwą wanilią 1 opakowania, cukier puder do posypania

Sposób przygotowania: Kremówkę dobrze schładzamy i ubijamy ją z cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach. Krem nakładamy na naleśniki i składamy je. Nakładamy śliwki i posypujemy cukrem pudrem.