Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Naleśniki orkiszowe z pastą sezamową na słodko

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżki otrębów orkiszowych
1 jajko
1 szklanka mleka
1 opakowanie tahiny marki Jasmeen
odrobina oliwy
szczypta soli
szczypta kurkumy
szczypta imbiru
garść zmielonych orzechów włoskich

21 czerwca 2016 Przepisy redakcja
Jasmeen
Naleśniki najlepiej smakują z ulubionymi dodatkami. Jeżeli jednak chcielibyśmy przygotować je nieco inaczej niż zawsze, wykorzystajmy pastę sezamową, która jest głównym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu.

Naleśniki to popularna potrawa, która sprawdzi się o każdej porze dnia. W Polsce najczęściej urozmaicamy je cukrem lub dżemem – warto jednak spróbować czegoś nowego i postawić na pastą sezamową, czyli tahinę.

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, wbijamy jajko, dodajemy mleko, otręby orkiszowe, zmielone orzechy włoskie, kilka kropel oliwy, szczyptę kurkumy, imbiru i soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni. Gotowe naleśniki smarujemy pastą sezamową i zawijamy. Na koniec polewamy je miodem i posypujemy orzechami włoskimi.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI