Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Wróżby Diety

Bogdan Biały
Bogdan Biały
23 listopada 2010 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Nalewka z jarzębiny

Składniki: 1 kg owoców jarzębiny, 1/2 l spirytusu, 2 szklanki przegotowanej wody, 1/2 kg cukru, sok z cytryny, łyżeczka otartej skórki z cytryny. Czas przygotowania: 30 min plus leżakowanie

Strefa zakupów

Owoce jarzębiny (można je zbierać po pierwszych przymrozkach, bo dopiero wtedy tracą goryczkę) sparzyć na sicie wrzątkiem i osuszyć. Zasypać w słoju cukrem, dodać sok z cytryny i zalać spirytusem rozcieńczonym wodą, przechowywać w ciepłym miejscu przez 3 tygodnie. Zlać płyn, odcisnąć do niego sok z owoców. Przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 4 miesiące w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

PODYSKUTUJ:

One Response to Nalewka z jarzębiny

  1. Witam. z tego co mi dziadek opowiadał, to :
    1. zrywać jarzębinę po 1 przymorsku.
    2. jarzębina musi być podsmażona w piekarniku.
    3. dopiero potem reszta.

POLECANE KSIĄŻKI

Przeczytaj poprzedni wpis:
Radek Polak
Praktyka jogi: pozycja góry – Tadasana

Wydaje się, że jest bardzo prosta, wymaga jednak precyzji i koncentracji. Odnajdziemy w niej niezachwianą równowagę ciała i umysłu,  która...

Zamknij