Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Naturalne soki warzywne


7 sierpnia 2012 Przepisy sylwester.ciach
123rf.com
Warzywne soki zasługują na szczególną uwagę, ponieważ działają oczyszczająco i antyzapalnie na mięśnie, tkanki i krew, a tym samym przyczyniają się do zdrowia i długowieczności.

Sok jarmużowy/szpinakowy

  • 4 średnie marchewki
  • 1/3 szklanki  zielonej pietruszki
  • 1  nieduży liść jarmużu lub  garść szpinaku
  • mały kawałek imbiru lub czosnku
  • cytryna do smaku

Sok rzodkiewkowy

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 średnie ogórki
  • 2 średnie marchewki

Sos sałatowy

  • pół główki sałaty
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 pomidory
  • ¼  pęczka koperku

Z powyższych proporcji otrzymamy 1-2 szklanki soku.  To zalecana dzienna dawka dla dorosłych.  Dzieci do 13 lat powinny pić do 150 ml soku dziennie – w tym wypadki sok powinien być rozcieńczony wodą. Do soków można też dodać zmiksowane dojrzałe awokado, kiełki z własnej hodowli oraz  zmielone orzechy i nasiona. Pamiętajmy, by orzechy i nasiona mielić bezpośrednio przed podaniem. Przepisy pochodzą z artykułu „Soki naturalne”. Całość czytaj tu.




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI