
Warzywne soki zasługują na szczególną uwagę, ponieważ działają oczyszczająco i antyzapalnie na mięśnie, tkanki i krew, a tym samym przyczyniają się do zdrowia i długowieczności.
reklama
Sok jarmużowy/szpinakowy
- 4 średnie marchewki
- 1/3 szklanki zielonej pietruszki
- 1 nieduży liść jarmużu lub garść szpinaku
- mały kawałek imbiru lub czosnku
- cytryna do smaku
Sok rzodkiewkowy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 średnie ogórki
- 2 średnie marchewki
Sos sałatowy
- pół główki sałaty
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 pomidory
- ¼ pęczka koperku
Z powyższych proporcji otrzymamy 1-2 szklanki soku. To zalecana dzienna dawka dla dorosłych. Dzieci do 13 lat powinny pić do 150 ml soku dziennie – w tym wypadki sok powinien być rozcieńczony wodą. Do soków można też dodać zmiksowane dojrzałe awokado, kiełki z własnej hodowli oraz zmielone orzechy i nasiona. Pamiętajmy, by orzechy i nasiona mielić bezpośrednio przed podaniem. Przepisy pochodzą z artykułu „Soki naturalne”. Całość czytaj tu.