Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Noworoczny tork makowy z bakaliami

Składniki:

Ciasto:
5 jajek
2 duże łyżki płynnego miodu
850 g masy makowej Bakalland
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 g płatków migdałowych Bakalland
200 g żurawiny Bakalland
1 aromat migdałowy (9 ml)

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 aromat pomarańczowy (9 ml)
powidła śliwkowe

31 grudnia 2015 Przepisy redakcja
Bakalland
Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji.  Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie. Połączenie maku, bakalii i niebiańskiego kremu sprawdzi się w ten dzień idealnie.

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, esencją pomarańczową i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z powidłami śliwkowymi. Dla ozdoby skończony tort można polać lukrem i posypać płatkami czekoladowymi oraz migdałami w płatkach.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI