Karnawałowe przyjęcia wymagają szybkich do przygotowania i łatwych do zjedzenia bez siedzenia za stołem dań, najlepiej takich na „na jeden gryz”. Oto przepis na warzywną przekąskę.
California Prune Board m.in. wspólnie z Marietą Marecką przygotowała przepis na pastę z tuńczyka ze śliwkami kalifornijskimi, chilli, kolendrą i skórką cytrynową na zielonych ogórkach. Z pewnością zaspokoi ona kubki smakowe uczestników każdej domówki.
Składniki
2 puszki tuńczyka w zalewie własnej (170 g)
4 ogórki zielone
80g śliwek kalifornijskich
2 małe papryczki chilli
1 cytryna
1 mała czerwona cebula
½ pęczka kolendry
2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżek majonezu
sól i pieprz do smakuSposób przygotowania
Śliwki kalifornijskie, czerwoną cebulę oraz kolendrę drobno posiekaj (część pozostaw do dekoracji), przełóż do większej miski. Tuńczyka otwórz, odcedź i dodaj do miski. Papryczki chilli drobno posiekaj, połowę dodaj do miski połowę zostaw do dekoracji. Cytrynę dokładnie umyj, osusz. Zetrzyj skórkę z całej cytryny (kilka skórek pozostaw do dekoracji), wyciśnij 2 łyżki soku, całość dodaj do miski. Wymieszaj składniki w misce, dodaj jogurt naturalny i majonez, całość dokładnie wymieszaj, spróbuj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone ogórki pokrój na 2 cm odcinki, górę każdego ogórka lekko wydrąż, powstanie miejsce na pastę tuńczykową. Na tak przygotowane ogórki nakładaj pastę tuńczykową, górę udekoruj posiekaną kolendrą i chilli oraz skórką z cytryny.