1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Ogórki faszerowane tuńczykiem ze śliwkami kalifornijskimi

California Prune Board
California Prune Board
Karnawałowe przyjęcia wymagają szybkich do przygotowania i łatwych do zjedzenia bez siedzenia za stołem dań, najlepiej takich na „na jeden gryz”. Oto przepis na warzywną przekąskę.

California Prune Board m.in. wspólnie z Marietą Marecką przygotowała przepis na pastę z tuńczyka ze śliwkami kalifornijskimi, chilli, kolendrą i skórką cytrynową na zielonych ogórkach. Z pewnością zaspokoi ona kubki smakowe uczestników każdej domówki.

 

 

 

Składniki
2 puszki tuńczyka w zalewie własnej (170 g) 4 ogórki zielone 80g śliwek kalifornijskich 2 małe papryczki chilli 1 cytryna 1 mała czerwona cebula ½ pęczka kolendry 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 łyżek majonezu sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Śliwki kalifornijskie, czerwoną cebulę oraz kolendrę drobno posiekaj (część pozostaw do dekoracji), przełóż do większej miski. Tuńczyka otwórz, odcedź i dodaj do miski. Papryczki chilli drobno posiekaj, połowę dodaj do miski połowę zostaw do dekoracji. Cytrynę dokładnie umyj, osusz. Zetrzyj skórkę z całej cytryny (kilka skórek pozostaw do dekoracji), wyciśnij 2 łyżki soku, całość dodaj do miski. Wymieszaj składniki w misce, dodaj jogurt naturalny i majonez, całość dokładnie wymieszaj, spróbuj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone ogórki pokrój na 2 cm odcinki, górę każdego ogórka lekko wydrąż, powstanie miejsce na pastę tuńczykową. Na tak przygotowane ogórki nakładaj pastę tuńczykową, górę udekoruj posiekaną kolendrą i chilli oraz skórką z cytryny.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze