Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Okoń Morski faszerowany rozmarynem i papryczką chilli

Składniki:


  • Okoń Morski – 200 – 300 g

  • Sos sojowy – 50 ml

  • Miód – 50g

  • Papryczka chilli – pół średniej sztuki

  • Kolendra świeża – 5g

  • Rozmaryn - gałązka

  • Sól morska

  • Pieprz

  • Sok z cytryny

  • Buraki – 2 sztuki

  • Migdały, mogą być płatki – 60g

  • Grzyby Shitake – 8 sztuk

  • Pomelo – 100g


13 grudnia 2016 Przepisy redakcja
Marynowany w sosie sojowym i miodzie z owocem pomelo, grzybami shitake i hummusem buraczanym.

Przepisy przygotował Mariusz Ledwoch, Szef Kuchni bistro THE ZOOPA

The Zoopa
Ul Ratuszowa 2 Warszawa
Zdjęcia: Paulina Burkacka – Gałka

Sposób przygotowania:

Buraki wstawiamy do gotowania, następnie obieramy je i miksujemy razem z migdałami, oliwą i solą na gładką masę. Rybę myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Do środka wkładamy rozmaryn, papryczkę chilli, cytrynę, sól. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Rybę obsmażamy na patelni, następnie wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 10 minut. Sos sojowy mieszamy w miseczce z miodem, następnie smarujemy pędzelkiem rybę. Grzyby myjemy, smażymy na maśle aż nabiorą złocistego koloru. Podlewamy odrobiną sosu sojowego i zdejmujemy z ognia. Pomelo obieramy z białych błon - „filetujemy”, wkładamy do miseczki, dodajemy oliwę, kolendrę, chilli, sok z cytryny. Mus z buraka wykładamy na talerz, na nim grzyby, następnie rybę i pomelo. Smacznego!!

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI