Marynowany w sosie sojowym i miodzie z owocem pomelo, grzybami shitake i hummusem buraczanym.
Przepisy przygotował Mariusz Ledwoch, Szef Kuchni bistro THE ZOOPA
The Zoopa
Ul Ratuszowa 2 Warszawa
Składniki
- Okoń Morski – 200 – 300 g
- Sos sojowy – 50 ml
- Miód – 50g
- Papryczka chilli – pół średniej sztuki
- Kolendra świeża – 5g
- Rozmaryn - gałązka
- Sól morska
- Pieprz
- Sok z cytryny
- Buraki – 2 sztuki
- Migdały, mogą być płatki – 60g
- Grzyby Shitake – 8 sztuk
- Pomelo – 100g
Sposób przygotowania
Buraki wstawiamy do gotowania, następnie obieramy je i miksujemy razem z migdałami, oliwą i solą na gładką masę.
Rybę myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Do środka wkładamy rozmaryn, papryczkę chilli, cytrynę, sól. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Rybę obsmażamy na patelni, następnie wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 10 minut.
Sos sojowy mieszamy w miseczce z miodem, następnie smarujemy pędzelkiem rybę.
Grzyby myjemy, smażymy na maśle aż nabiorą złocistego koloru. Podlewamy odrobiną sosu sojowego i zdejmujemy z ognia.
Pomelo obieramy z białych błon - „filetujemy”, wkładamy do miseczki, dodajemy oliwę, kolendrę, chilli, sok z cytryny.
Mus z buraka wykładamy na talerz, na nim grzyby, następnie rybę i pomelo. Smacznego!!