Okoń Morski faszerowany rozmarynem i papryczką chilli

Marynowany w sosie sojowym i miodzie z owocem pomelo, grzybami shitake i hummusem buraczanym.

reklama

Przepisy przygotował Mariusz Ledwoch, Szef Kuchni bistro THE ZOOPA

The Zoopa
Ul Ratuszowa 2 Warszawa
Zdjęcia: Paulina Burkacka – Gałka
Składniki
  • Okoń Morski – 200 – 300 g
  • Sos sojowy – 50 ml
  • Miód – 50g
  • Papryczka chilli – pół średniej sztuki
  • Kolendra świeża – 5g
  • Rozmaryn – gałązka
  • Sól morska
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • Buraki – 2 sztuki
  • Migdały, mogą być płatki – 60g
  • Grzyby Shitake – 8 sztuk
  • Pomelo – 100g
Sposób przygotowania

Buraki wstawiamy do gotowania, następnie obieramy je i miksujemy razem z migdałami, oliwą i solą na gładką masę.

Rybę myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Do środka wkładamy rozmaryn, papryczkę chilli, cytrynę, sól. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Rybę obsmażamy na patelni, następnie wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 10 minut.

Sos sojowy mieszamy w miseczce z miodem, następnie smarujemy pędzelkiem rybę.

Grzyby myjemy, smażymy na maśle aż nabiorą złocistego koloru. Podlewamy odrobiną sosu sojowego i zdejmujemy z ognia.

Pomelo obieramy z białych błon – „filetujemy”, wkładamy do miseczki, dodajemy oliwę, kolendrę, chilli, sok z cytryny.

Mus z buraka wykładamy na talerz, na nim grzyby, następnie rybę i pomelo. Smacznego!!