Omlet ze szczypiorkiem i rukolą

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 12 jaj, 100 g rukoli, 1/2 pęczka szczypiorku, 4 łyżki masła, 100 g startego sera gruyère, 1/5 łyżeczki pieprzu. Czas przygotowania: 10 min.

reklama

Rukolę przelać na sicie wrzącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, posiekać. Szczypiorek umyć i drobno pokroić. Jajka roztrzepać w misce, dodać rukolę, szczypiorek oraz pieprz i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię włożyć łyżkę masła, gdy się roztopi, wylać 1/4 masy jajecznej. Smażyć, aż zacznie się ścinać. Podważać drewnianą łyżką omlet z wszystkich stron, tak by płynna masa z góry spłynęła pod spód. Połowę posypać startym serem, złożyć na pół. Przed podaniem udekorować szczypiorkiem.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »