Karnawałowe przekąski warto podać w taki sposób, aby goście nie musieli spędzić całego wieczoru za stołem. Doskonale sprawdzą się w tej roli dania pełne składników z kuchni Bliskiego Wschodu.
Na domowych przyjęciach pyszne jedzenie to jeden z najważniejszych elementów. Jakie przysmaki powinny znaleźć się w karnawałowym menu? Oto sprawdzone przepisy na przekąski, które sprawdzą się podczas domówki.
Orientalna sałatka w słoiku
Składniki:
- 400 g gotowanej cieciorki marki Jasmeen
- ½ puszki czerwonej fasoli marki Sandra
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 ugotowany brokuł
- garść świeżych liści roszpunki
- sos jogurtowo-czosnkowy lub jogurtowo-koperkowy
Przygotowanie:
Do przygotowania tej sałatki potrzebujemy 4 słoiki z rączką. Na spód wlewamy gotowy lub samodzielnie przygotowany sos jogurtowo-czosnkowy albo jogurtowo-koperkowy. Następnie układamy warstwowo: garść odcedzonej czerwonej fasoli, kilka kawałków cienko pokrojonej papryki, 4 łyżki odcedzonej cieciorki, garść startej marchewki, 3 różyczki brokułu i kilka plastrów czerwonej cebuli. Na wierzchu kładziemy liście świeżej roszpunki. Tak udekorowane słoiki zakręcamy i lekko potrząsamy, aby sos wymieszał się dokładnie ze wszystkimi składnikami, i wkładamy do lodówki na około 60 minut.
Zapiekane placki indyjskie z hummusem
Składniki:
- 1 opakowanie hummusu marki Jasmeen
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 7 g drożdży
- 2 łyżeczki papryki chili
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Do naczynia wkładamy drożdże, które rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy do nich cukier i odstawiamy na około 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz dodajemy jogurt naturalny, olej roślinny, jajko, sól oraz gotowy rozczyn drożdżowy. Całość mieszamy ze sobą za pomocą miksera i ugniatamy ciasto przez około 10 minut. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około godzinę, aby urosło. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i za pomocą noża wycinamy z niego około 10 trójkątów, które smarujemy z każdej strony oliwą z oliwek. Placki smażymy dokładnie na rozgrzanej patelni aż pojawia się na nich charakterystyczne bąble. Hummus przekładamy dużego, głębokiego talerza, mieszamy go z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek i posypujemy papryczką chili. Gotowe trójkątne placki przekładamy na drewnianą deskę, a obok nich stawiamy talerz z hummusem.