Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Orientalne przekąski na przyjęcie karnawałowe

zdrowa dieta dla kobiet w ciazy
123 rf.com
13 stycznia 2017 in Przepisy by redakcja
Karnawałowe przekąski warto podać w taki sposób, aby goście nie musieli spędzić całego wieczoru za stołem. Doskonale sprawdzą się w tej roli dania pełne składników z kuchni Bliskiego Wschodu.

Na domowych przyjęciach pyszne jedzenie to jeden z najważniejszych elementów. Jakie przysmaki powinny znaleźć się w karnawałowym menu?  Oto sprawdzone przepisy na przekąski, które sprawdzą się podczas domówki.


Orientalna sałatka w słoiku

Składniki:

  • 400 g gotowanej cieciorki marki Jasmeen
  • ½ puszki czerwonej fasoli marki Sandra
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ugotowany brokuł
  • garść świeżych liści roszpunki
  • sos jogurtowo-czosnkowy lub jogurtowo-koperkowy

Przygotowanie:  
Do przygotowania tej sałatki potrzebujemy 4 słoiki z rączką. Na spód wlewamy gotowy lub samodzielnie przygotowany sos jogurtowo-czosnkowy albo jogurtowo-koperkowy. Następnie układamy warstwowo: garść odcedzonej czerwonej fasoli, kilka kawałków cienko pokrojonej papryki, 4 łyżki odcedzonej cieciorki, garść startej marchewki, 3 różyczki brokułu i kilka plastrów czerwonej cebuli. Na wierzchu kładziemy liście świeżej roszpunki. Tak udekorowane słoiki zakręcamy i lekko potrząsamy, aby sos wymieszał się dokładnie ze wszystkimi składnikami, i wkładamy do lodówki na około 60 minut.

Zapiekane placki indyjskie z hummusem

Składniki:

  • 1 opakowanie hummusu marki Jasmeen
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 7 g drożdży
  • 2 łyżeczki papryki chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Do naczynia wkładamy drożdże, które rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy do nich cukier i odstawiamy na około 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz dodajemy jogurt naturalny, olej roślinny, jajko, sól oraz gotowy rozczyn drożdżowy. Całość mieszamy ze sobą za pomocą miksera i ugniatamy ciasto przez około 10 minut. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około godzinę, aby urosło. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i za pomocą noża wycinamy z niego około 10 trójkątów, które smarujemy z każdej strony oliwą z oliwek. Placki smażymy dokładnie na rozgrzanej patelni aż pojawia się na nich charakterystyczne bąble. Hummus przekładamy dużego, głębokiego talerza, mieszamy go z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek i posypujemy papryczką chili. Gotowe trójkątne placki przekładamy na drewnianą deskę, a obok nich stawiamy talerz z hummusem.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI