1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Orientalny rosół z jajecznym makaronem

123rf.com
123rf.com
Zima to czas kiedy szukamy skutecznych sposobów na jak najszybsze rozgrzanie się. Wśród polskich potraw prym wśród nich wiedzie oczywiście rosół. Jeśli dodamy do niego  imbiru i anyżku, otrzymamy tradycyjną polską zupę w nowym wydaniu.

Rewelacyjnym sposobem na dodanie rosołowi orientalnego wyrazu jest odrobina imbiru   i anyżu. Przyprawy te znane przede wszystkim ze swoich rozgrzewających właściwości. Przepis na rosół z domieszką orientu przygotował Piotr Ceranowicz. Proponowane proporcje wystarczą na zupę dla co najmniej 6 osób.

Składniki
makaron Lubella Jajeczna Krajanka 1,5 kg kości wołowych z karku lub szpikowych 500 g karkówki wołowej 50 g obranego imbiru 2 cebule 2,5 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego 2 łyżki cukru 5 całych gwiazdek anyżu 6 całych ząbków czosnku 1 łyżka soli kiełki fasoli lub inne ulubione siekany szczypiorek cytryna listki kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania
W dużym garnku gotujemy 4 litry wody. Kiedy zacznie już wrzeć, wkładamy do niej kości oraz mięso i zostawiamy całość na bardzo dużym ogniu przez najbliższe 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy wymienione produkty i dokładnie płuczemy je zimną wodą. Wylewamy płyn, myjemy garnek i nalewamy do niego świeżą wodę – również 4 litry.

Następnie przekładamy do naczynia wyczyszczone mięso oraz kości, całość zagotowujemy. Usuwamy z powierzchni bulionu powstały tłuszcz, piankę i zmniejszamy ogień do minimum. Do wywaru dodajemy imbir, cebulę, sos rybny lub sojowy, sól oraz cukier i zostawiamy rosół na małym ogniu aż mięso będzie miękkie – ok. 40 minut.

Po tym czasie dorzucamy do całości anyż oraz czosnek zawinięte w gazę. Dzięki temu łatwo będzie je wyjąć z garnka. Po 30 minutach usuwamy powyższe składniki. Mięso przekładamy do zimnej wody by się ostudziło i nie straciło soczystości. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie plasterki.

Gotujemy makaron wg zaleceń producenta: ok. 8 minut. Jajeczna Krajanka od Lubelli ma delikatny smak i złocisty kolor. Dzięki temu uzyskamy domowy smak zupy, który świetnie dopełni aromat orientalnych dodatków. Następnie odsączamy makaron i przekładamy go do misek dla gości. Na wierzch kładziemy plasterki mięsa oraz ulubione kiełki. Całość zalewamy gorącym bulionem i dekorujemy szczypiorkiem oraz kolendrą. Rosół podajemy z ćwiartką cytryny.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze