Orkiszowy makaron z pulpetami z cielęciny

fot. Anna Kamińska

Kupiłam różę i zioła do moich tarasowych upraw. Rozmaryn piękny prosto z ciepłych Włoch. A róża w pąkach różowych. Słodka jak konfitura. Zajęły swe miejsca na tarasie i nawet świeciło słońce, choć temperatura nie zachęcała, żeby wystawiać się na tarasowanie…

reklama

Ucieszyłam się, że moje nowe nabytki zażyją powietrza i słońca. Ale przyszła okrutna szaruga nie wiadomo skąd. Ze stalowego nieba i posypało śniegiem! I świat zastygł w zimnym kokonie.
A róże i zioła stały w śniegu.Trawnikowe mlecze ze strachu zwinęły swoje żółte główki…Niedobra wiosna, niedobry maj
Składniki
mąka orkiszowa 200 g
semolina 50 g
jajka 2 + żółtko
szczypta soli
pulpety z cielęciny: mielona cielęcina 300 g, szalotka 1, jajko 1, masło 2 łyżki, natka pietruszki 1 łyżka, masło klarowane do smażenia, sól i pieprz do smaku
sos pomidorowy: pomidory pelati 1 puszka, czosnek 1 ząbek, listki tymianku 1 łyżeczka, oliwa 1 łyżka, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania

MAKARON: mąki do miski, zrób w nich dołek i wbij jajka. Roztrzep je widelcem i zagarniaj mąkę. Wsyp sól i zagniataj ręką. Kiedy składniki dobrze się połączą, wyjmij ciasto na blat i zagniataj aż powstanie elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki. PULPETY: Mięso przełóż do miski, dodaj jajo, pieprz i sól. Na patelnię wyłóż masło i dodaj posiekaną szalotkę. Podduś ją i razem z masłem dodaj do mięsa. Wymieszaj i dodaj posiekaną natkę. Wyrób mięso na jednolitą masę i uformuj pulpety. Smaż je ze wszystkich stron na klarowanym maśle. SOS POMIDOROWY: Do garnka wlej oliwę i włóż posiekany czosnek. Podsmaż, dodaj pomidory i tymianek. Gotuj, aż sos wyparuje o 1/3. Dodaj sól i pieprz do smaku. Włóż pulpety i podgrzej je razem z sosem.

Ciasto na makaron rozwałkuj cienko, złóż w rulon i pokrój na wstążki. Ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i wyłóż na talerze. Dodaj pulpety z sosem i udekoruj liśćmi bazylii.