Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Odpowiednio zbilansowane, bogate w błonnikpomaga regulować apetyt w trakcie całego dnia, dzięki czemu nie grożą nam nagłe
i nieprzyjemne ataki głodu.
Śniadanie najlepiej spożywać do dwóch godzin po przebudzeniu. Pierwszy pełnowartościowy posiłek po przerwie nocnej dostarcza energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz pomaga zachować odpowiedni poziom wartości odżywczych. Oto przepis na pożywne śniadanie przygotowane przez dietetyczkę Zuzannę Antecką, i eksperta kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.
Składniki
6 łyżek płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
2 szklanki mleka (krowie, kozie, roślinne)
1,5 łyżki masła orzechowego
2 banany
orzechy i nasiona wg. preferencji
2 garści owoców leśnych (mogą być mrożone)
Dodatkowo: saszetka musu owocowo-warzywnego
Sposób przygotowania
Mleko zagotować w rondelku, zmniejszyć ogień i dodać płatki owsiane oraz siemię lniane. Dokładnie zamieszać i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Zestawić z palnika, dodać pokrojone w plasterki banany oraz masło orzechowe, wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 3-4 minuty. Przełożyć do miseczek i posypać świeżymi lub rozmrożonymi owocami leśnymi, orzechami i nasionami.