Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Owsianka z truskawkami i duszonymi kawałkami rabarbaru

Składniki:

  • dla 2-3 osób
  • płatki owsiane 1 szklanka
  • świeży sok jabłkowy ¾ szklanki
  • filtrowanej wody BRITA ¾ szklanki
  • cynamon, kardamon i imbir szczypta
  • truskawki pokrojone na ćwiartki 100 g
  • rabarbar 3 kłącza
  • cukier 4 łyżki

12 października 2015 Przepisy sylwester.ciach
Grzegorz Łapanowski proponuje autorskie przepisy na proste potrawy, stworzone ze świeżych i pysznych składników, które z łatwością przyrządzimy samodzielnie.

Możemy także zmodyfikować poszczególne posiłki, np. urozmaicając je o inne przyprawy lub warzywa, które mamy w swojej kuchni i takie, które szczególnie lubimy. Owsianka z truskawkami i duszonymi kawałkami rabarbaru  

Sposób przygotowania:

 
  1. Płatki owsiane umieścić w garnku, zalać sokiem i filtrowaną wodą. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu przez ok. 3-5 minut.

  1. Rabarbar pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Umieścić je w garnku i posypać cukrem. Smażyć na małym ogniu przez ok. 13 minut, do czasu aż rabarbar z zewnątrz zmięknie, ale środek wciąż pozostanie lekko twardy.

  1. Owsiankę rozłożyć do miseczek, posypać rabarbarem i truskawkami.Lekko przemieszać.

    Przepis Grzegorza Łapanowskiego, eksperta kampanii „BRITA – lepszy wybór”.



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI