Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Owsianka ze śliwką kalifornijską

Składniki:

200g pokrojonych śliwek kalifornijskich
180g płatków owsianych
600ml mleka migdałowego

Dodatki: miód, siemię lniane, orzechy, nasiona chia, jagody goji, świeże jagody, jogurt migdałowy, inne ulubione dodatki do owsianki

22 kwietnia 2016 Przepisy redakcja
California Prune Board,
W porannym pośpiechu często rezygnujemy ze śniadania. To błąd, ponieważ po nocnej przerwie organizm potrzebuje paliwa. A przygotowanie śniadania wcale nie zajmuje dużo czasu. Oto szybki przepis na pożywną owsiankę.

Wiele osób tłumaczy się z niejedzenia śniadań brakiem czasu. To tylko pretekst, bo zjedzenie posiłku zajmuje niewiele czasu. Warto rano znaleźć 10 minut i nie wychodzić z domu na czczo, ponieważ śniadanie jest ważne dla funkcjonowania organizmu, dodaje energii, przyspiesza przemian materii i zapobiega napadom głodu w ciągu dnia. Jedzenie śniadań pomaga również w walce z nadwagą.


Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

Wsyp płatki owsiane do dużej miski i zalej mlekiem migdałowym. Całość wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i umieścić w lodówce na noc. Rano, przełóż całość do dużego rondla i ustaw na małym palniku. Dodaj pokrojone śliwki kalifornijskie (zostaw kilka do dekoracji) i gotuj przez ok. 10 minut. W razie potrzeby dodaj więcej mleka migdałowego.  Po ugotowaniu podziel owsiankę do miseczek i udekoruj dodatkami oraz resztkami pokrojonych śliwek.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI