Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Pad Thai – makaron ryżowy z krewetkami i tofu

Składniki:

  • krewetki 20 sztuk
  • makaron ryżowy 250 g
  • jajka 3 sztuki
  • olej 60 g
  • słone orzeszki ziemne 100 g
  • kiełki sojowe 80 g
  • szczypiorek 60 g
  • sos ostrygowy 30 g
  • ketchup 150 g
  • sos sojowy ciemny 0,1 litra
  • cukier 80 g (łyżka)

24 sierpnia 2012 Przepisy redakcja

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy sos, który będzie nam potrzebny do przyrządzenia pad tai: ketchup, wodę i cukier gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 min. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy ciemny i gotujemy do zagotowania.
  2. Na rozgrzany olej wlewamy roztrzepane jaja, dodajemy krewetki i energicznie mieszamy, następnie dodajemy pokrojony makaron ryżowy.
  3. Doprawiamy sosem ketchupowym i sosem ostrygowym i dodajemy zmielone orzeszki słone.
  4. Pod koniec smażenia dodajemy kiełki sojowe i szczypiorek.
  5. Dekorujemy orzeszkami słonymi i szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Podsumowanie

Autor: Artur Grajber, szef kuchni hotelu Sheraton w Warszawie, autor bloga kulinarnego www.akademia-kulinarna.pl. Zupa dostępna w restauracji The Oriental.  

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI