Pad Thai z krewetkami

123rf.com

Kuchnia TAJSKA należy bardziej pikantnych i aromatycznych kuchni azjatyckich, w której dużą rolę odgrywają owoce morza, zwłaszcza skorupiaki, m.in. krewetki. W wielu daniach głównym składnikiem jest makaron.

Potwierdza to Pongthep Aroonsang, kucharz z Tajlandii : – Tajowie lubią dania z makaronem. Przyrządzamy go na różne sposoby, często w zależności od regionu: na przykład w południowej części Tajlandii je się makarony głównie z owocami morza, a w północnej ze smażoną wieprzowiną, tajską bazylią i chili. Z kolei w Bangkoku bardzo popularny jest pad thai – to właśnie z tym sosem przygotowałem makaronową propozycję z mojego kraju.

Składniki:

  • makaron Lubella Wstążki Długie
    1 opakowanie
  • krewetki 10 sztuk
  • jajka 3 sztuki
  • tofu 50g
  • orzeszki ziemne 20g
  • czerwona cebula 15g
  • cebula dymka 15g
  • czosnek 5g
  • limonka ½ sztuki
  • kolendra świeża do dekoracji
  • kiełki sojowe 150g
  • sos pad thai 300ml
  • suszone chili 2g
  • olej 1/3 szklanki

Sposób przygotowania: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, wrzucić czosnek, posiekaną czerwoną cebulę, tofu, jajka i krewetki. Gdy składniki się podsmażą, dodaj makaron oraz sos pad thai. Całość wymieszaj i smaż przez ok. minutę. Na koniec dodaj kiełki sojowe, posiekaną dymkę, orzechy i chili. Jeszcze raz wymieszaj. Nałóż na talerz i wyciśnij limonkę. Udekoruj świeżą kolendrą.