Kuchnia TAJSKA należy bardziej pikantnych i aromatycznych kuchni azjatyckich, w której dużą rolę odgrywają owoce morza, zwłaszcza skorupiaki, m.in. krewetki.
W wielu daniach głównym składnikiem jest makaron.
Potwierdza to Pongthep Aroonsang, kucharz z Tajlandii : – Tajowie lubią dania z makaronem. Przyrządzamy go na różne sposoby, często w zależności od regionu: na przykład w południowej części Tajlandii je się makarony głównie z owocami morza, a w północnej ze smażoną wieprzowiną, tajską bazylią i chili. Z kolei w Bangkoku bardzo popularny jest pad thai – to właśnie z tym sosem przygotowałem makaronową propozycję z mojego kraju.
Składniki:
- makaron Lubella Wstążki Długie
1 opakowanie
- krewetki 10 sztuk
- jajka 3 sztuki
- tofu 50g
- orzeszki ziemne 20g
- czerwona cebula 15g
- cebula dymka 15g
- czosnek 5g
- limonka ½ sztuki
- kolendra świeża do dekoracji
- kiełki sojowe 150g
- sos pad thai 300ml
- suszone chili 2g
- olej 1/3 szklanki
Sposób przygotowania: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, wrzucić czosnek, posiekaną czerwoną cebulę, tofu, jajka i krewetki. Gdy składniki się podsmażą, dodaj makaron oraz sos pad thai. Całość wymieszaj i smaż przez ok. minutę. Na koniec dodaj kiełki sojowe, posiekaną dymkę, orzechy i chili. Jeszcze raz wymieszaj. Nałóż na talerz i wyciśnij limonkę. Udekoruj świeżą kolendrą.