1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Panettone - tradycyjna babka włoska

3 i 1/2 szklanki mąki, 5 dag drożdży, 10 łyżek cukru, szklanka mleka, kostka masła (20 dag), 5 żółtek, skórka otarta z cytryny, po 10 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej, 15 dag rodzynek, masło do formy, sól

Mieszamy drożdże z paroma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś trzydzieści minut. Dosypujemy mąkę, sól, cukier, mieszamy i znów odstawiamy. Po 30 minutach dodajemy stopione i wystudzone masło i żółtka i wyrabiamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dorzucić bakalie i wyrobić ciasto jeszcze raz. Wyłożyć do natłuszczonej, wysokiej formy, lub do formy "przedłużonej" pergaminem. Po dwóch godzinach wyrastania można włożyć babkę do pieca na 50 minut w 200 stopniach.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze