Panettone – tradycyjna babka włoska

3 i 1/2 szklanki mąki,
5 dag drożdży,
10 łyżek cukru,
szklanka mleka,
kostka masła (20 dag),
5 żółtek,
skórka otarta z cytryny,
po 10 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej,
15 dag rodzynek,
masło do formy,
sól

Mieszamy drożdże z paroma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś trzydzieści minut. Dosypujemy mąkę, sól, cukier, mieszamy i znów odstawiamy. Po 30 minutach dodajemy stopione i wystudzone masło i żółtka i wyrabiamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dorzucić bakalie i wyrobić ciasto jeszcze raz. Wyłożyć do natłuszczonej, wysokiej formy, lub do formy „przedłużonej” pergaminem. Po dwóch godzinach wyrastania można włożyć babkę do pieca na 50 minut w 200 stopniach.

reklama