1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Panna cotta z żurawiną

123rf.com
123rf.com
Panna cotta, czyli gotowana śmietanka to klasyczny deser z północnych Włoch. Możemyzaserwować go na dwa sposoby – tradycyjnie lub bardziej nowocześnie.

Tradycyjna metoda wymaga nieco zręczności: po ostygnięciu wykładamy babeczkę z foremki na talerz dnem do góry i posypujemy owocami. Drugi sposób podania jest znacznie prostszy i nowocześniejszy: pozostawiamy śmietankę w naczyniu do przestudzenia i polewamy słodkim sosem.

Składniki
3 łyżeczki żelatyny w proszku 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 ml mleka 200 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland 1 szklanki soku z truskawek 50 g cukru
Sposób przygotowania
Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody. Odstawiamy na 3 minuty. Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę i mleko. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie doprowadzamy prawie do zagotowania. Odstawiamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy około minuty do momentu, aż się rozpuści. Do szklanki lub kieliszka wlewamy gorącą śmietankę. Odstawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu przykrywamy naczynia folią i wstawiamy do lodówki na 6 godzin, a nawet na całą noc. Przed podaniem przygotowujemy sos: przez godzinę namaczamy suszoną żurawinę w soku z truskawek. Blendujemy. Gęstą polewą zalewamy wierzch panna cotty.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze