Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Wróżby Diety

Papryki faszerowane cieciorką i kaszą jaglaną

Składniki:

½ opakowania cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
4 duże czerwone papryki
1 szklanka kaszy jaglanej
500 g pomidorów krojonych w kartonie
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 mały pęczek pietruszki
½ opakowania startego parmezanu
garść świeżych listków bazylii
szczypta papryki chili
pół łyżeczki papryki wędzonej
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

5 października 2016 Przepisy redakcja
123rf.com
Jesiennym przysmakiem, którego nie powinno zabraknąć w naszych potrawach są papryki. Zawierają one mnóstwo witamin i co najważniejsze zwiększają odporność organizmu.

Papryki podawane są na różne sposoby: gotowane, zapiekane, surowe lub marynowane. Jednak wielu z nas uwielbia, kiedy są wypełnione pysznym farszem.  Jak przygotować papryki z orientlanym farszem?


Strefa zakupów - odwiedź Butik.zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni podduszamy pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz wlewamy pomidory w kartonie. Całość dusimy około 8 minut na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną i odcedzamy cieciorkę. Kolejno do sosu na patelni dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, paprykę wędzoną, chili, bazylię, sól oraz pieprz. Zawartość dokładnie mieszamy, dorzucamy ciecierzycę oraz kaszę jaglaną i gotujemy około 10 minut. Następnie myjemy papryki, odcinamy od nich „wieczka” oraz oczyszczamy je z gniazd i pestek, tak aby środek był czysty. Do wydrążonych papryk wkładamy farsz z patelni, czubek posypujemy parmezanem i przykrywamy odciętą częścią. Faszerowane papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180 C przez ok. 20 minut.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI