Pascha wielkanocna

Ten niezwykły deser nierozerwalnie kojarzy się z Wielkanocą, choć jego rozmaite wariacje z powodzeniem można jeść i na co dzień, a tym bardziej od święta…|Ten niezwykły deser nierozerwalnie kojarzy się z Wielkanocą, choć jego rozmaite wariacje z powodzeniem można jeść i na co dzień, a tym bardziej od święta…|Ten niezwykły deser nierozerwalnie kojarzy się z Wielkanocą, choć jego rozmaite wariacje z powodzeniem można jeść i na co dzień, a tym bardziej od święta…|Ten niezwykły deser nierozerwalnie kojarzy się z Wielkanocą, choć jego rozmaite wariacje z powodzeniem można jeść i na co dzień, a tym bardziej od święta…|Ten niezwykły deser nierozerwalnie kojarzy się z Wielkanocą, choć jego rozmaite wariacje z powodzeniem można jeść i na co dzień, a tym bardziej od święta…
– 50 dag tłustego białego sera trzykrotnie mielonego – 15 dag masła – 4 żółtka – dwie trzecie szklanki cukru – pół szklanki gęstej śmietany 30-36% – opakowanie cukru waniliowego – bakalie Żółtka ucieramy ręcznie lub mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. W osobnej misce ucieramy masło i powoli dodajemy do niego ser na przemian z masą jajeczną. Na koniec dodajemy ulubiony zestaw bakalii – to od nich będzie zależał smak paschy. Ilośc bakalii musimy dostosować do naszych upodobań. Gotową masę wykładamy na wyłożone gazą (paroma  warstwami!) sitko, lub doniczkę, która ma otwór w dnie, obciążamy od góry nakładając na masę deseczkę lub talerzyk i wkładamy do odcięknięcia do lodówki. Idealnie będzie ja tam zostawić co najmniej 12 godzin.

reklama