1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pascha wielkanocna ze śliwkami kalifornijskimi

California Prune Board
California Prune Board
Zobacz galerię 6 Zdjęć
Tego tradycyjnego deseru nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki
na 8-10 porcji: 500 g sera białego, trzykrotnie mielonego ½ kubka drobnego cukru 3 żółtka 100 g miękkiego masła 10 śliwek suszonych z Kalifornii 1 pomarańcza 1 cytryna kawałek gazy do dekoracji: 2 śliwki kalifornijskie, skórka z cytryny i pomarańczy
Sposób przygotowania
Cukier i żółtka bardzo dokładnie utrzeć do zmiany koloru na jasno żółty, dodać miękkie masło, całość ponownie dokładnie utrzeć. Do masy dodać ser, wszystko wymieszać do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Pomarańczę i cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, część zostawić do dekoracji. Śliwki kalifornijskie drobno posiekać. Śliwki do dekoracji pociąć w paski. Posiekane śliwki, startą skórkę z pomarańczy i cytryn dodać do masy serowej, wymieszać. Sitko postawić na misce lub garnku, rozłożyć na nim gazę, przelać masę serową. Rogi gazy zamknąć, lekko zawinąć i docisnąć. Na wierzchu ułożyć talerzyk pasujący średnicą do sitka, postawić na nim torebkę z cukrem lub mąką. Pozostawić całość ok. 6 godzin, w tym czasie odsączy się nadmiar serwatki. Po upływie czasu uformowany okrąg można przełożyć do bardziej ozdobnego naczynia i umieścić w lodówce na kilka godzin do stężenia i wychłodzenia. Po wyjęciu z lodówki, wyjąć paschę z formy, zdjąć gazę, ułożyć na talerzu do serwowania, udekorować paskami ze śliwek kalifornijskich i skórką z pomarańczy i cytryn.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze