Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Pasta alla Norma


28 marca 2012 Przepisy redakcja
Jedno z najbardziej klasycznych sycylijskich dań swą nazwę zawdzięcza Normie - tytułowej bohaterce jednej z oper Vincenzo Belliniego.

Bakłażan, pokrojony w grubą kostkę, Oliwa extra vergin, 500 g pomidorów  (świeżych lub z puszki) Dwa ząbki czosnku, Garść liści bazylii, 500 gram makaronu (fussili, rigatoni, spaghetti…) Sól, pieprz Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy bakłażany i smażymy około 8 minut. Dodajemy pomidory (jeśli świeże to sparzone i pokrojone w kostkę), doprawiamy i smażymy jeszcze 10 minut, aż pomidory zamienią się w sos. Jednocześnie gotujemy makaron al dente – gdy będzie gotowy, mieszamy go z sosem i posypujemy pokruszoną ricottą oraz liśćmi bazylii.  


Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI