1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pasta alla Norma

Pasta alla Norma

Jedno z najbardziej klasycznych sycylijskich dań swą nazwę zawdzięcza Normie - tytułowej bohaterce jednej z oper Vincenzo Belliniego.

Bakłażan, pokrojony w grubą kostkę, Oliwa extra vergin, 500 g pomidorów  (świeżych lub z puszki) Dwa ząbki czosnku, Garść liści bazylii, 500 gram makaronu (fussili, rigatoni, spaghetti...) Sól, pieprz Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy bakłażany i smażymy około 8 minut. Dodajemy pomidory (jeśli świeże to sparzone i pokrojone w kostkę), doprawiamy i smażymy jeszcze 10 minut, aż pomidory zamienią się w sos. Jednocześnie gotujemy makaron al dente - gdy będzie gotowy, mieszamy go z sosem i posypujemy pokruszoną ricottą oraz liśćmi bazylii.  

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze