Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Pasta (bez)jajeczna z tofu

Składniki:

3 kostki tofu 200g


2 szklanki ugotowanej ciecierzycy


2-3 łyżeczki czarnej soli – kala namak


3 spore łyżeczki musztardy Dijon


około 1 szklanki wegańskiego majonezu


6 łyżek płatków drożdżowych (drożdży nieaktywnych) – opcjonalnie


odrobina wody


kilka szczypt kurkumy (dla koloru)


spory pęczek szczypiorku


sól, pieprz


7 kwietnia 2017 Przepisy redakcja
fot. Grzegorz Kalisz
Przepisy na wegańskie dania wielkanocne od Eryka Wałkowicza (erVegan), w ramach warsztatów kulinarnych z marką BRAUN.

Sposób przygotowania:

1. 2 tofu przełóż do naczynia malaksera wraz z ciecierzycą. W małej misce połącz majonez z musztardą, czarną solą, płatkami drożdżowymi i szczyptą soli oraz pieprzu.

2. Połączone składniki dodaj do tofu i ciecierzycy miksując całość na w miarę gładką masę. Możesz zrobić to również blenderem ręcznym. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, ewentualnie roślinnego oleju.

3. Następnie dopraw pastę do smaku pieprzem i solą oraz dodawaj stopniowo kurkumy, aż uzyskasz pożądany kolor.

4. Na sam koniec do pasty wmieszaj zmiażdżoną widelcem resztę tofu, które będzie imitować białko jaja. Dodaj posiekany szczypiorek i zajadaj z kromką dobrego pieczywa – smacznego!

Podsumowanie

Przepis pochodzi z materiałów prasowych Wielkanoc z Rodziną Braun. Eryk Wałkowicz – autor bloga erVegan.com Na swoim blogu i w książce kulinarnej „Kuchnia roślinna dla każdego” udowadnia, że weganizm nie jest nudny, biszkopt bez jajek również da się upiec, a dieta roślinna jest w pełni odpowiednia dla naszego zdrowia i może przynieść wiele korzyści, nie tylko zdrowotnych. Zamienia on fasolę w mocno czekoladowe brownie, marchewkę w pasztet, a dzięki dietetycznemu wykształceniu obala popularne mity na temat wegetarianizmu.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI