Pasta (bez)jajeczna z tofu

fot. Grzegorz Kalisz

Przepisy na wegańskie dania wielkanocne od Eryka Wałkowicza (erVegan), w ramach warsztatów kulinarnych z marką BRAUN.

reklama

Składniki

3 kostki tofu 200g

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

2-3 łyżeczki czarnej soli – kala namak

3 spore łyżeczki musztardy Dijon

około 1 szklanki wegańskiego majonezu

6 łyżek płatków drożdżowych (drożdży nieaktywnych) – opcjonalnie

odrobina wody

kilka szczypt kurkumy (dla koloru)

spory pęczek szczypiorku

sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. 2 tofu przełóż do naczynia malaksera wraz z ciecierzycą. W małej misce połącz majonez z musztardą, czarną solą, płatkami drożdżowymi i szczyptą soli oraz pieprzu.

2. Połączone składniki dodaj do tofu i ciecierzycy miksując całość na w miarę gładką masę. Możesz zrobić to również blenderem ręcznym. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, ewentualnie roślinnego oleju.

3. Następnie dopraw pastę do smaku pieprzem i solą oraz dodawaj stopniowo kurkumy, aż uzyskasz pożądany kolor.

4. Na sam koniec do pasty wmieszaj zmiażdżoną widelcem resztę tofu, które będzie imitować białko jaja. Dodaj posiekany szczypiorek i zajadaj z kromką dobrego pieczywa – smacznego!

Podsumowanie przepisu

Przepis pochodzi z materiałów prasowych Wielkanoc z Rodziną Braun.
Eryk Wałkowicz – autor bloga erVegan.com

Na swoim blogu i w książce kulinarnej „Kuchnia roślinna dla każdego” udowadnia, że weganizm nie jest nudny, biszkopt bez jajek również da się upiec, a dieta roślinna jest w pełni odpowiednia dla naszego zdrowia i może przynieść wiele korzyści, nie tylko zdrowotnych. Zamienia on fasolę w mocno czekoladowe brownie, marchewkę w pasztet, a dzięki dietetycznemu wykształceniu obala popularne mity na temat wegetarianizmu.