Solony i suszony, dorsz, czyli bacalhau, to podstawa wielu tradycyjnych portugalskich dań. Podobno istnieje ponad 365 przepisów z jego udziałem (po jednym na każdy dzień roku), a niektórzy twierdzą nawet, że jest ich ponad tysiąc. Każdy region Portugalii ma swój unikalny sposób jego przyrządzania. Spróbowanie bacalhau to punkt obowiązkowy wycieczki do tego kraju. My proponujemy krokiety z dorsza.
Potrzebne składniki:
* 80 dkg ziemniaków
* 50 dkg filetów z dorsza
* jajko
* 2 żółtka
* sól
* pieprz
* nać pietruszki
* 3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
1.Ugotować filety z dorsza w niewielkiej ilości wody (ok. 15 minut).
2.Ugotować ziemniaki w łupinach, obrać i utłuc na jednolitą masę.
3.Drobno pokroić dorsza i wymieszać go z ziemniakami, dodając jajka, posiekaną nać pietruszki, sól i pieprz.
4.Uformować krokiety i smażyć na oleju na ładny, złoty kolor.
Więcej informacji na temat Portugalii można znaleźć na stronie: oraz na Facebook’u