Pasteis de Bacalhau (krokiety z dorsza)

Solony i suszony, dorsz, czyli bacalhau, to podstawa wielu tradycyjnych portugalskich dań. Podobno istnieje ponad 365 przepisów z jego udziałem (po jednym na każdy dzień roku), a niektórzy twierdzą nawet, że jest ich ponad tysiąc. Każdy region Portugalii ma swój unikalny sposób jego przyrządzania. Spróbowanie bacalhau to punkt obowiązkowy wycieczki do tego kraju. My proponujemy krokiety z dorsza.
Potrzebne składniki: * 80 dkg ziemniaków * 50 dkg filetów z dorsza * jajko * 2 żółtka * sól * pieprz * nać pietruszki * 3 łyżki oleju do smażenia Sposób przygotowania: 1.Ugotować filety z dorsza w niewielkiej ilości wody (ok. 15 minut). 2.Ugotować ziemniaki w łupinach, obrać i utłuc na jednolitą masę. 3.Drobno pokroić dorsza i wymieszać go z ziemniakami, dodając jajka, posiekaną nać pietruszki, sól i pieprz. 4.Uformować krokiety i smażyć na oleju na ładny, złoty kolor. Więcej informacji na temat Portugalii można znaleźć na stronie: www.visitportugal.com oraz na Facebook’u www.facebook.com/visitportugal

reklama