Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Pasztet z fasoli Piękny Jaś z sosem kumberland

Składniki:

  • fasola Piękny Jaś 200 g
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej pod przykryciem z 2 szklankami wody
  • olej (najlepiej ryżowy) 1/2 szklanki
  • sól nierafinowana do smaku 1–2 łyżeczek w zależności od słoności kostki warzywnej
  • ekologiczna kostka warzywna bez glutaminianu sodu
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • mieszanka przypraw łyżeczka czarnego pieprzu, łyżeczka ziela angielskiego, łyżeczka jałowca, 2 łyżeczki kminku, 2 łyżeczki cząbru, 4 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • Sos kumberland: część chrzanu, część galaretki porzeczkowej lub dżemu porzeczkowego dobrej jakości

12 stycznia 2015 Newsfood, Przepisy redakcja
Kiedyś na polskich wsiach mięso jadło się tylko od święta. Czy to nie zabawne, że dziś wegetarianizm kojarzy się z kuchnią drogą i wyjątkowo pracochłonną?

W trakcie pobytu w Swystowym Sadzie, w gospodarstwie agroturystycznym w Ropkach,  usłyszałem o Zakliczynie. To miasteczko w Dolinie Dunajca jest polską stolicą fasoli Piękny Jaś. Co prawda do Zakliczyna nie udało nam się dojechać, ale z myślą o nim i o mojej babci stworzyłem przepis na pasztet z fasoli Piękny Jaś z sosem kumberland. Moja babcia przyrządzała ten ostatni na wszystkie święta. Jest bardzo prosty (w skład wchodzi tylko dżem/galaretka z czarnej porzeczki i chrzan), a smakuje wybornie z pasztetem. Można do niego upiec podpłomyki, podobne do tych, które jedliśmy w Swystowym Sadzie. Moją wersję przyrządziłem na zakwasie z mąki ryżowej, a nie na sodzie. Jak mówi Hania Stolińska, dietetyczka z Instytutu Żywienia i Żywności, chleb na zakwasie zawiera bakterie kwasu mlekoweo wspomagające tworzenie się flory bakteryjnej. Ponadto w procesie fermentacji, podczas produkcji zakwasu, zostają zniszczone toksyny, związki pleśniowe oraz rakotwórcze. Takie pieczywo dłużej zachowuje świeżość i świetnie smakuje (również w wersji śniadaniowej np. z dżemem).

Tekst pochodzi z magazynu „SENS”

Sposób przygotowania:

  • Namoczoną przez noc fasolę gotujemy, aż stanie się miękka.
  • Ugotowaną fasolę miksujemy w robocie kuchennym z ugotowaną kaszą jaglaną, olejem, solą, rozkruszoną kostką warzywną oraz mąką ziemniaczaną.
  • Dodajemy mieszankę przypraw: wszystkie przyprawy mielemy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu.
  • Masę przekładamy do metalowej, wysmarowanej olejem formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia, a ścianki posypujemy kaszą kukurydzianą lub płatkami jaglanymi.
  • Pieczemy w temperaturze 200 st. 50–60 min, aż pasztet będzie ładnie przypieczony, a patyczek wbity w pasztet po wyjęciu będzie suchy.
  • Podajemy z sosem kumberland: składniki mieszamy.

Podsumowanie

SKŁADNIKI: :

POLECANE KSIĄŻKI