1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pasztet z fasoli Piękny Jaś z sosem kumberland

Kiedyś na polskich wsiach mięso jadło się tylko od święta. Czy to nie zabawne, że dziś wegetarianizm kojarzy się z kuchnią drogą i wyjątkowo pracochłonną?|Kiedyś na polskich wsiach mięso jadło się tylko od święta. Czy to nie zabawne, że dziś wegetarianizm kojarzy się z kuchnią drogą i wyjątkowo pracochłonną?|Kiedyś na polskich wsiach mięso jadło się tylko od święta. Czy to nie zabawne, że dziś wegetarianizm kojarzy się z kuchnią drogą i wyjątkowo pracochłonną?|Kiedyś na polskich wsiach mięso jadło się tylko od święta. Czy to nie zabawne, że dziś wegetarianizm kojarzy się z kuchnią drogą i wyjątkowo pracochłonną?

W trakcie pobytu w Swystowym Sadzie, w gospodarstwie agroturystycznym w Ropkach,  usłyszałem o Zakliczynie. To miasteczko w Dolinie Dunajca jest polską stolicą fasoli Piękny Jaś. Co prawda do Zakliczyna nie udało nam się dojechać, ale z myślą o nim i o mojej babci stworzyłem przepis na pasztet z fasoli Piękny Jaś z sosem kumberland. Moja babcia przyrządzała ten ostatni na wszystkie święta. Jest bardzo prosty (w skład wchodzi tylko dżem/galaretka z czarnej porzeczki i chrzan), a smakuje wybornie z pasztetem. Można do niego upiec podpłomyki, podobne do tych, które jedliśmy w Swystowym Sadzie. Moją wersję przyrządziłem na zakwasie z mąki ryżowej, a nie na sodzie. Jak mówi Hania Stolińska, dietetyczka z Instytutu Żywienia i Żywności, chleb na zakwasie zawiera bakterie kwasu mlekoweo wspomagające tworzenie się flory bakteryjnej. Ponadto w procesie fermentacji, podczas produkcji zakwasu, zostają zniszczone toksyny, związki pleśniowe oraz rakotwórcze. Takie pieczywo dłużej zachowuje świeżość i świetnie smakuje (również w wersji śniadaniowej np. z dżemem).

Tekst pochodzi z magazynu „SENS”

Składniki
  • fasola Piękny Jaś 200 g
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej pod przykryciem z 2 szklankami wody
  • olej (najlepiej ryżowy) 1/2 szklanki
  • sól nierafinowana do smaku 1–2 łyżeczek w zależności od słoności kostki warzywnej
  • ekologiczna kostka warzywna bez glutaminianu sodu
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • mieszanka przypraw łyżeczka czarnego pieprzu, łyżeczka ziela angielskiego, łyżeczka jałowca, 2 łyżeczki kminku, 2 łyżeczki cząbru, 4 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • Sos kumberland: część chrzanu, część galaretki porzeczkowej lub dżemu porzeczkowego dobrej jakości
Sposób przygotowania
  • Namoczoną przez noc fasolę gotujemy, aż stanie się miękka.
  • Ugotowaną fasolę miksujemy w robocie kuchennym z ugotowaną kaszą jaglaną, olejem, solą, rozkruszoną kostką warzywną oraz mąką ziemniaczaną.
  • Dodajemy mieszankę przypraw: wszystkie przyprawy mielemy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu.
  • Masę przekładamy do metalowej, wysmarowanej olejem formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia, a ścianki posypujemy kaszą kukurydzianą lub płatkami jaglanymi.
  • Pieczemy w temperaturze 200 st. 50–60 min, aż pasztet będzie ładnie przypieczony, a patyczek wbity w pasztet po wyjęciu będzie suchy.
  • Podajemy z sosem kumberland: składniki mieszamy.
Podsumowanie przepisu
SKŁADNIKI: :

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze