Pavlova z truskawkami i limonką

Ten wytworny deser jest niezwykle szybki w przygotowaniu, gdy użyjemy gotowego spodu bezowego. Limonka sprawia, że jest lżejszy i ciekawszy w smaku.
Składniki: pół kilograma truskawek, trzy limonki, parę łyżek cukru, spód i wierzch bezowy, dwa opakowania śmietanki 30 %

reklama

Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Limonki wyszorować, ściągnąc z nich skórkę za pomocą zestera: czyli w paseczki. Wycisnąć z nich sok. Sok wymieszać z cukrem i w takim syropie zamarynować truskawki – co najmniej godzinę.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem (ponieważ bezy są słodkie, dobrze dodać do niej tylko niewielką ilość do smaku), dorzucić łyżeczke skórki z limonki, wymieszać.

Bezowy krążek (jeśli jest uszkodzony, na spód dajemy właśnie ten) smarujemy bitą śmietaną, nakładamy drugi. Nakładamy na niego również bitą śmietanę tworząc „gniazdo” dla truskawek. Nałożone truskawki posypujemy skórką z limonki.

Wkładamy do lodówki, wytrzymujemy przynajmniej godzinę.