Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Pavlova z truskawkami i limonką


9 maja 2012 Przepisy redakcja
Ten wytworny deser jest niezwykle szybki w przygotowaniu, gdy użyjemy gotowego spodu bezowego. Limonka sprawia, że jest lżejszy i ciekawszy w smaku.

Składniki: pół kilograma truskawek, trzy limonki, parę łyżek cukru, spód i wierzch bezowy, dwa opakowania śmietanki 30 % Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Limonki wyszorować, ściągnąc z nich skórkę za pomocą zestera: czyli w paseczki. Wycisnąć z nich sok. Sok wymieszać z cukrem i w takim syropie zamarynować truskawki – co najmniej godzinę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem (ponieważ bezy są słodkie, dobrze dodać do niej tylko niewielką ilość do smaku), dorzucić łyżeczke skórki z limonki, wymieszać. Bezowy krążek (jeśli jest uszkodzony, na spód dajemy właśnie ten) smarujemy bitą śmietaną, nakładamy drugi. Nakładamy na niego również bitą śmietanę tworząc „gniazdo” dla truskawek. Nałożone truskawki posypujemy skórką z limonki. Wkładamy do lodówki, wytrzymujemy przynajmniej godzinę.  




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI