1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pieczona dynia z sosem miodowo-pomarańczowym

Pieczona dynia z sosem miodowo-pomarańczowym

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 250–300 g dyni pokrojonej w nieduże łódeczki, 2 łyżki oliwy, 100 g groszku cukrowego, 2 gruszki pokrojone w ósemki, główka sałaty, opakowanie roszponki, 100 g serka ricotta, podzielona na kawałki pomarańcza. Na sos: 50 ml soku pomarańczowego, 2–3 łyżki miodu, 50 ml octu balsamicznego, 100 ml oliwy. Czas przygotowania: 20 min|Składniki na 4 porcje: 250–300 g dyni pokrojonej w nieduże łódeczki, 2 łyżki oliwy, 100 g groszku cukrowego, 2 gruszki pokrojone w ósemki, główka sałaty, opakowanie roszponki, 100 g serka ricotta, podzielona na kawałki pomarańcza. Na sos: 50 ml soku pomarańczowego, 2–3 łyżki miodu, 50 ml octu balsamicznego, 100 ml oliwy. Czas przygotowania: 20 min

Do żaroodpornego naczynia wyłożyć kawałki dyni i zalać 2 łyżkami oliwy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok. 15 min. Schłodzić.

Przygotować sos. Podgrzewać sok pomarańczowy z miodem i octem balsamicznym, aż trochę płynu odparuje i uzyskamy gęstą konsystencję. Schłodzić i ostrożnie dolewać oliwy.

Sałaty umyć, osączyć, podrzeć na kawałki. Wymieszać z groszkiem cukrowym, gruszką, ricottą, pomarańczą w miseczce. Wyłożyć dynię na sałaty, polać gęstym sosem miodowo-pomarańczowym

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze