1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pieczona pierś z kaczki z sosem porzeczkowym creame de cassis

AUTOR: Stanisław Bobowski SKŁADNIKI: • Piersi z kaczki – 4 szt • Puree z ziemniaków – 400 g • Biała kapusta – 400 g • Wędzony boczek – 150 g • Marchewka pokrojona w cienkie paski – 150 g • Pokrojona szalotka – 100 g • Creame de cassis (likier z czarnej porzeczki) – 80 ml • Śmietana 32 % – 100 ml • Masło – 50 g • Sos pieczeniowy – 300 ml • Sól i pieprz do smaku

Delikatnie natnij skórę na kaczce w szachownicę, przypraw mięso solą i pieprzem. Przekrój kapustę na pół, usuń twarde części i cienko pokrój. Blanszuj w gorącej wodzie, a następnie przełóż do zimnej wody. Podsmaż boczek na patelni aż będzie chrupiący. Do boczku dodaj szalotkę, marchewkę i smaż przez 5 minut. Dodaj kapustę i dopraw do smaku. Obsmaż kaczkę z obu stron, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 10 minut. Podgrzej ziemniaki w garnku, Dodaj masło i śmietanę. Wymieszaj creame de cassis z sosem pieczeniowym. Podawaj kaczkę z ziemniakami, kapustą i sosem porzeczkowym.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej 'Blu Mood Food' 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze