Pieczona pietruszka i ziemniaki w sosie słodko-kwaśnym


uczta_okladka
Składniki na 3 porcje.
Jedna porcja ma 412 kcal.
Wysoka zawartość jodu.

Przepis pochodzi z książki „Uczta dla dwojga. Zdrowa dieta dla mamy i dziecka”.

Składniki
  • 1 kg małych młodych ziemniaków,
  • 3 średnie pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól do smaku.

sos:

  • sok z 1 limonki,
  • ½ czerwonej ostrej papryki,
  • 3 łyżki białego octu winnego,
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • łyżka drobnego cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku,
  • 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Pietruszkę kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie na mniej więcej trzycentymetrowe kawałki. Podgotowane ziemniaki i pokrojoną pietruszkę mieszamy w misce z oliwą i odrobiną soli, a następnie wykładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 200 stopni, aż warzywa mocno się przyrumienią (ok. 15 minut).

Ząbek czosnku wyciskamy i mieszamy w miseczce z octem, sokiem z limonki, octem, miodem, cukrem, imbirem i posiekaną papryczką. Sos możemy przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie składniki lepiej się połączą i smak będzie głębszy.

Upieczone warzywa polewamy sosem. Ozdabiamy listkami bazylii.