Składniki
- filety z ulubionej ryby 4 sztuki
- średnie cukinie 2 sztuki
- cebule 2 sztuki
- hummus z suszonymi pomidorami 1 opakowanie
- pestki z dyni pół szklanki
- oliwa z oliwek
- estragon świeży lub suszony
- oregano
- sól pieprz
- gruba żytnia mąka pół szklanki
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
Ryby skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem, solą i mąką i przesmażamy po poł minuty z każdej strony. Cukinie i cebulę kroimy w talarki, skrapiamy oliwą i posypujemy oregano. Układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, delikatnie solimy i na wierzchu kładziemy filety. Pieczemy najpierw pod przykryciem przez 15 min, w temperaturze 200, potem ok.20 min bez przykrycia, w temperaturze 180. (czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika!)
Gotowe warzywa układamy na talerzach, każdy filet smarujemy hummusem z suszonymi pomidorami i posypujemy uprażonymi na patelni, gorącymi pestkami dyni. Całość można skropić olejem sezamowym.
Danie wspaniale smakuje z sałatką z pomidorów.