1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pieczona ryba z cukinią, pomidorowym hummusem i pestkami dyni

Składniki
  • filety z ulubionej ryby 4 sztuki
  • średnie cukinie 2 sztuki
  • cebule 2 sztuki
  • hummus z suszonymi pomidorami 1 opakowanie
  • pestki z dyni pół szklanki
  • oliwa z oliwek
  • estragon świeży lub suszony
  • oregano
  • sól pieprz
  • gruba żytnia mąka pół szklanki
  • sok z cytryny
Sposób przygotowania

Ryby skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem, solą i mąką i przesmażamy po poł minuty z każdej strony. Cukinie i cebulę kroimy w talarki, skrapiamy oliwą i posypujemy oregano. Układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, delikatnie solimy i na wierzchu kładziemy filety. Pieczemy najpierw pod przykryciem przez 15 min, w temperaturze 200, potem ok.20 min bez przykrycia, w temperaturze 180. (czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika!)

Gotowe warzywa układamy na talerzach, każdy filet smarujemy hummusem z suszonymi pomidorami i posypujemy uprażonymi na patelni, gorącymi pestkami dyni. Całość można skropić olejem sezamowym.

Danie wspaniale smakuje z sałatką z pomidorów.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze