1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pieczona zupa z buraków i wołowiny

Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!

Składniki
  • buraki obrane i pokrojone w centymetrową kostkę, 75 dag
  • kawałek świeżego imbiru 3-4 cm
  • czosnek 3 ząbki
  • czerwona papryczka chili 1 sztuka
  • mały pęczek kolendry pół zachować do podania, a drugą połowę posiekać
  • kardamon 6 ziaren
  • pasta pomidorowa 2 łyżki
  • melasa 2 łyżki
  • mielonego kuminu 2 łyżki
  • mielona kolendra 1 łyżka
  • nasiona kopru włoskiego 2 łyżeczki
  • mielone goździki 1/4 łyżeczki
  • mielony czarny pieprz 2 łyżeczki
  • olej słonecznikowy 3 łyżki
  • wołowiny pokrojonej w dużą kostkę 1 i 1/2 kg
  • cebula 2 posiekane
  • bulion wołowy 2 kostki
  • garam masala 2 łyżeczki
  • do podania np. ugotowany ryż, chlebek naan, jogurt naturalny
Sposób przygotowania
  • Buraki ugotować, odcedzić – wywar zachować i ostudzić.  2/3 buraków odłożyć.
  • Pozostałą 1/3 zmiksować z imbirem, czosnkiem, chili, posiekaną kolendrą, kardamonem, pastą pomidorową, melasą, kuminem, mieloną kolendrą, koprem włoskim, goździkami i 2 łyżeczkami mielonego czarnego pieprzu.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni C
  • Rozgrzać połowę oleju i smażyć na nim do zbrązowienia kawałki buraków. Zdjąć buraki z patelni.
  • Rozgrzać pozostały olej i smażyć na nim do miękkości cebulę. Dodać zmiksowaną pastę i smażyć przez 5 minut.
  • Wraz z kostkami bulionowymi i wołowiną przełożyć do garnka. Wlać wywar z buraków i tyle wody aby mięso było przykryte. Zagotować. Przykryć i piec w piekarniku przez 2 godziny.
  • Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze pół godziny do miękkości mięsa.
  • Garnek z mięsem ustawić na palniku. Wmieszać garam masala i usmażone kawałki buraków. Podgrzać, doprawić solą.
  • Podawać z ryżem lub pieczywem i jogurtem naturalnym.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze