Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!|Prezentujemy jeden z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorem jest Pan Andrzej. Ponieważ nagrodą był voucher na kolację, zwycięzcy gratulujemy i życzymy smacznego!
Składniki
- buraki obrane i pokrojone w centymetrową kostkę, 75 dag
- kawałek świeżego imbiru 3-4 cm
- czosnek 3 ząbki
- czerwona papryczka chili 1 sztuka
- mały pęczek kolendry pół zachować do podania, a drugą połowę posiekać
- kardamon 6 ziaren
- pasta pomidorowa 2 łyżki
- melasa 2 łyżki
- mielonego kuminu 2 łyżki
- mielona kolendra 1 łyżka
- nasiona kopru włoskiego 2 łyżeczki
- mielone goździki 1/4 łyżeczki
- mielony czarny pieprz 2 łyżeczki
- olej słonecznikowy 3 łyżki
- wołowiny pokrojonej w dużą kostkę 1 i 1/2 kg
- cebula 2 posiekane
- bulion wołowy 2 kostki
- garam masala 2 łyżeczki
- do podania np. ugotowany ryż, chlebek naan, jogurt naturalny
Sposób przygotowania
- Buraki ugotować, odcedzić – wywar zachować i ostudzić. 2/3 buraków odłożyć.
- Pozostałą 1/3 zmiksować z imbirem, czosnkiem, chili, posiekaną kolendrą, kardamonem, pastą pomidorową, melasą, kuminem, mieloną kolendrą, koprem włoskim, goździkami i 2 łyżeczkami mielonego czarnego pieprzu.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni C
- Rozgrzać połowę oleju i smażyć na nim do zbrązowienia kawałki buraków. Zdjąć buraki z patelni.
- Rozgrzać pozostały olej i smażyć na nim do miękkości cebulę. Dodać zmiksowaną pastę i smażyć przez 5 minut.
- Wraz z kostkami bulionowymi i wołowiną przełożyć do garnka. Wlać wywar z buraków i tyle wody aby mięso było przykryte. Zagotować. Przykryć i piec w piekarniku przez 2 godziny.
- Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze pół godziny do miękkości mięsa.
- Garnek z mięsem ustawić na palniku. Wmieszać garam masala i usmażone kawałki buraków. Podgrzać, doprawić solą.
- Podawać z ryżem lub pieczywem i jogurtem naturalnym.