1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pieczone ziemniaki nadziewane suszoną żurawiną

Bakalland
Bakalland
Co będzie królowało podczas w tym sezonie na naszych stołach i rusztach? Przede wszystkim wyszukane marynaty i farsze, które możemy zrobić np. z bakalii.

Pieczenie ziemniaków nieodmienne kojarzy się z ciepłymi letnimi wieczorami. Czasami trudno jest przygotować ognisko, ale doskonałą alternatywą będzie grill, na którym można przyrządzić nawet ziemniaki faszerowane. Oto przepis na niecodzienny farsz z dodatkiem suszonej żurawiny.

Składniki
6 dużych ziemniaków 100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland 10 plasterków boczku 1 czerwona cebula 1 batat 100 ml jogurtu greckiego Szczypiorek Sól i pieprz 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy, wydrążając w nich za pomocą łyżeczki miejsce na farsz. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, boczek, żurawinę i startego batata. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim (możemy dodać również odrobinę pikantnej lub wędzonej papryczki). Gotowym farszem nadziewamy ziemniaki. Następnie przekładamy je na nagrzany wcześniej ruszt i grillujemy przez ok 40-50 minut, aż zmiękną (najlepiej będą smakować grillowane pod przykryciem). Gotowe ziemniaki najlepiej smakują podane z sosem z jogurtu greckiego, który przyprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze