Pieczony kurczak z warzywami

Kurczak pieczony w całości to świetny sposób na niedzielny obiad – i nie tylko! Sprawdzi się także w święta i na wiele uroczystych okazji.
Mięso z kurczaka jest delikatne w smaku, łatwo więc eksperymentować z dodatkami do niego. Pasuje bowiem do warzyw, owoców oraz ziół. Przygotowanie mięsa zacznij od umycia go i dokładnego natarcia przyprawami, które sprawią, że nabierze ono smaku. Przyrządź np. ziołowo-cytrynową mieszankę, i natrzyj nią mięso również pod skórką. Dzięki temu zyska miękkość, a skórka nabierze ziołowego aromatu. Serwując pieczonego kurczaka z warzywami, dobierz dodatki tak, by ich smaki i zapachy ze sobą współgrały. Połącz na przykład kolorowe cukinie, pomidorki koktajlowe i szalotki. Piecz kurczaka w kilku etapach – najpierw pod przykryciem, by skórka się nie przypaliła. Dopiero po jakimś czasie, kiedy mięso zacznie się dopiekać, zdejmij ją i czekaj, aż wierzch nabierze brązowozłotego koloru. Co jakiś czas polewaj mięso powstającym sosem – dzięki temu nie wyschnie. Pieczonego kurczaka podaj z ziemniakami albo ryżem.

reklama

Składniki
  • Kurczak cały ok 2kg
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr 1 opak
  • masło 100 g
  • szalotki 6 szt
  • cukinia żółta i zielona 2 szt
  • pomidorki koktajlowe 500 g
  • cytryna 2.5 szt
  • goździki 6 szt
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
Sposób przygotowania
Krok 1

Kurczaka umyj z zewnątrz i w środku a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
Krok 2

Cytryny sparz wrzącą wodą i dokładnie umyj. Z jednej strony otrzyj skórkę.
Krok 3

Pokrój cukinię w kostkę i obraną z łupin szalotkę. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 4

Tymianek i rozmaryn drobno posiekaj. Zioła pomieszaj z masłem, skórką z cytryny i jedną łyżką przyprawy Knorr. Część masła wciśnij, rozprowadzając równomiernie go pod skórkę kurczaka. Pozostałe masło odłóż na bok.
Krok 5

Całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz natrzyj pozostałą przyprawą. Sprawi ona, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, będzie miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.
Krok 6

W żaroodpornym naczyniu umieść pokrojone warzywa oraz połówki cytryn – na nich ułóż kurczaka. Do naczynia dodaj 3 łyżki wody. Całość okryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 60 minut. Po tym czasie zdejmij folię i podnieś temperaturę pieczenia do 200*C. Na kurczaka połóż pozostałe masło i skrop mięso wyciśniętym sokiem z cytryny.
Krok 7

Wszystko razem piecz przez kolejne 30 minut, polewając kurczaka z wierzchu wytapiającym się tłuszczem.