Składniki
- Ciemna czekolada o zawartości mnimum 60 % kakao 300 g
- Masło 150 g
- Jajka (oddzielnie żółtka i białka) 6 sztuk
- Cukier 50 g
- Szczypta tłuczonego anyżu
Sposób przygotowania
Wyłóż formę papierem do pieczenia (pergaminem). Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C. Rozpuść czekoladę z masłem w wodnej kąpieli w metalowej misce. Ubij żółtka z dwoma łyżkami cukru i anyżem. Połącz z rozpuszczoną czekoladą i dobrze wymieszaj. Ubij białka z pozostałą ilością cukru na sztywną pianę. Następnie ubite białka wymieszaj z powstałą masą czekoladową. Całość przełóż do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 C. Piecz do momentu, aż będzie zapieczone – przez około 15 minut. Mus serwuj po wystudzeniu.