Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Piernik z mąki żytniej z „Domowej kuchni Natalii”

Składniki:

  • mąka żytnia pytlowa 4 i 1/2 szklanki
  • jajka 6 sztuk
  • masło 30 dkg
  • naturalny miód (najlepiej spadziowy) 1 szklanka
  • cukier 1/2 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • soda 3 łyżeczki
  • przyprawa korzenna do piernika 2 łyżeczki

1 listopada 2014 Przepisy redakcja
„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.

przysmaki-ojca-mateusza-domowa-kuchnia-natalii-b-iext26565935  

Piernik z mąki żytniej


Sposób przygotowania:

  • Oddzielamy żółtka od białek, ucieramy masło z cukrem i kolejno dodajemy żółtka.
  • Do utartej masy dodajemy szklankę miodu, sodę i przyprawy, mąkę oraz mleko.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do utartej masy piernikowej. Delikatnie mieszamy.
  • Ciasto wlewamy do posmarowanej tłuszczem brytfanny, wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 160° C piekarnika z termoobiegiem,  bez termoobiegu - 180°C (a najlepiej pieca chlebowego) i pieczemy przez 1 godzinę.
Przepis pochodzi z książki „Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii”, Wydawnictwo Zwierciadło, 2014  

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI