Piernikowa owsianka z migdałami i żurawiną

fot. Anna Kamińska

Grudniowe dni pędzą jak szalone! Jeden ściga się z drugim. Trudno się zorientować, czy środa na pewno jest po wtorku…Do tego aura zupełnie pozbawia mnie przedświątecznego entuzjazmu. Raz szron, potem deszczowa mżawka. Niby jodła na tarasie, mak w spiżarni, piernik dojrzewa, a jednak poczucie, że mogę nie zapiąć ostatniego elementu przed „godziną W” męczy…

Codziennie wiec staram się posuwać do przodu, eliminując szansę wpadki.
W kuchni rządzą korzenie. Zdecydowanie dają terapeutyczny oddech.
Piernikowa owsianka ma moc!

Piernikowa owsianka z migdałami i żurawiną

Składniki:

  • płatki owsiane górskie 1/2 szklanki
  • mleko kokosowe 1 szklanka
  • mielone korzenie: imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa – po 1/2 łyżeczki
  • miód gryczany 1/2 łyżki
  • suszona żurawina 1 łyżka
  • płatki migdałowe 1/2 łyżki

Przygotowanie: Mleko kokosowe podgrzewamy. Gdy będzie gorące, zlewamy nim płatki i odstawiamy na 15 minut. Miksujemy blenderem, dodajemy mielone korzenie i miód. Mieszamy i przelewamy do szklanki, Posypujemy migdałowymi płatkami i żurawiną.