Piernikowy amarantus na mleku migdałowym z persymoną i granatem

fot. Anna Kamińska

Przedświąteczny rytm już wystartował!  Wszystko kreci się wokół mikołajowych emocji, prezentów, choinki i świątecznego menu.

reklama

I ja nakreśliłam sobie plan działania. Odhaczam już załatwione sprawy i sprawki, sprawunki, sprzątanie i pranie… Wiadomo, że dom musi być gotowy na przyjście Marry Christmas!
Przygotowuję też siebie na świąteczne smaki i smaczki. Jadam mało i lekko. To taki mój przedświąteczny detoks.
W czasach, kiedy wszystko jest dostępne o każdej porze roku, daję sobie czas aby zatęsknić za wyjątkowymi smakami….
Składniki
amarantus 100 g
mleko migdałowe 300 ml
cynamon 1 laska
anyż 1 gwiazdka
mielony kardamon szczypta
miód 1 łyżeczka
persymona 1/2 owocu
pestki granatu 1 łyżka
Sposób przygotowania
Mleko przelewamy do garnka, dodajemy cynamon, anyż i kardamon. Zagotowujemy i dodajemy opłukany na sicie amarantus. Gotujemy o. 30 minut mieszając. Wyłączamy grzanie, dodajemy miód i mieszamy. Persymonę obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Ugotowany amarantus przekładamy do miski, dekorujemy persymoną i granatem.