1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Piernikowy amarantus na mleku migdałowym z persymoną i granatem

fot. Anna Kamińska
fot. Anna Kamińska
Przedświąteczny rytm już wystartował!  Wszystko kreci się wokół mikołajowych emocji, prezentów, choinki i świątecznego menu.

I ja nakreśliłam sobie plan działania. Odhaczam już załatwione sprawy i sprawki, sprawunki, sprzątanie i pranie... Wiadomo, że dom musi być gotowy na przyjście Marry Christmas!
Przygotowuję też siebie na świąteczne smaki i smaczki. Jadam mało i lekko. To taki mój przedświąteczny detoks.
W czasach, kiedy wszystko jest dostępne o każdej porze roku, daję sobie czas aby zatęsknić za wyjątkowymi smakami....
Składniki
amarantus 100 g mleko migdałowe 300 ml cynamon 1 laska anyż 1 gwiazdka mielony kardamon szczypta miód 1 łyżeczka persymona 1/2 owocu pestki granatu 1 łyżka
Sposób przygotowania
Mleko przelewamy do garnka, dodajemy cynamon, anyż i kardamon. Zagotowujemy i dodajemy opłukany na sicie amarantus. Gotujemy o. 30 minut mieszając. Wyłączamy grzanie, dodajemy miód i mieszamy. Persymonę obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Ugotowany amarantus przekładamy do miski, dekorujemy persymoną i granatem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze