1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pachnące świeżymi ziołami

Składniki na 6 porcji ; Czas przygotowania: 40minut ; Czas gotowania: 5minut ; Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej 500g twarogu eko półtłustego 1mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła garść liści szałwii garść liści pietruszki sól i pieprz do smaku 500g mąki pszennej 1 jajo 1 szklanka ciepłej (prawie gorącej) wody 1 łyżeczka soli

Mąkę wymieszaj z solą, zalej wodą i dodaj jajo. Zagniataj przez około 10 minut. Odstaw przykrywając wilgotną ściereczką. Ugotuj kaszę, zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Posiekaj świeże zioła. W większej misce wymieszaj wszystkie składniki farszu. Przypraw solą i pieprzem. Na stolnicy rozwałkuj cienkie plastry ciasta i wycinaj szklanką mniejsze placki. Na placki nakładaj farsz i zlepiaj pierożki. Gotowe pierożki nakładaj na koszyk do parowania lub tacę do gotowania posmarowane lekko olejem. Gotuj ok. 5 minut. Potrawa zawiera tzw. niezbędne aminokwasy: tryptofan i lizynę. Organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, a są one potrzebne między innymi do prawidłowego wchłaniania wapnia, produkcji hormonów odpowiedzialnych za dobre samopoczucie i spokojny sen (serotoniny i melatoniny). Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze